Principală  —  Ediţia PRINT  —  Ştiri vechi   —   Promisiune electorală de premier: Piaţa…

Promisiune electorală de premier: Piaţa caşcavalurilor va fi protejată

În plină campanie electorală,  prim-ministra Zinaida Greceanâi a vizitat, miercuri, fabrica de lactate SA Lactis din Râşcani, întâlnindu-se şi cu numeroşi ţărani din această zonă

Ea s-a interesat despre procesul de producţie a produselor lactate, utilarea întreprinderii şi condiţiile de muncă ale angajaţilor întreprinderii. Directorul întreprinderii, Gheorghe Angheluţă, a informat că, din cauza importurilor masive de caşcavaluri din Ucraina şi Belarus, SA Lactis întîmpină dificultăţi în desfacerea producţiei pe piaţa autohtonă. Astfel, în prezent, întreprinderea are în stocuri circa 440 tone de brînzeturi şi 45 tone de unt, care nu sînt solicitate pe piaţă. Managerul întreprinderii a cerut sprijinul statului în protecţia pieţei interne de produse lactate, produsele autohtone fiind puse în condiţii de concurenţă acerbă faţă de cele de import.

Greceanâi a dat asigurări conducerii întreprinderii că Guvernul va examina în complex situaţia pe piaţa caşcavalurilor tari (de produse lactate), precum şi posibilele soluţii pentru protecţia concurenţei loiale pe piaţa internă, reglementării importurilor de caşcavaluri tari.

Prim-ministra s-a întîlnit şi cu un grup de cetăţeni care s-au plîns că preţul de achiziţionare a laptelui de la persoanele fizice care cresc în gospodărie vaci este unul prea mic, iar firmele intermediare care colectează laptele de la populaţie nici nu-şi respectă angajamentele de plată. Zinaida Greceanîi a dat indicaţii Ministerului Agriculturii şi Industriei Alimentare să examineze cazul dat şi s-a pronunţat pentru excluderea firmelor de intermediari în procesul de colectare a laptelui. În context, Premierul a recomandat, ca o soluţie pentru asigurarea securităţii alimentare, crearea unor ferme de bovine de dimensiune medie, în acest sens statul oferind subvenţii substanţiale, de 30 de lei la un kilogram de carne vie, întreprinderilor specializate.

Deoarece prim-ministra nu a degrevat din funcţie pe perioada campaniei electorale, efectuează vizitele sale „de lucru” utilizând toate resursele administrative, aflate la dispoziţia şefului Cabinetului de Miniştri.